čtvrtek 13. srpna 2009

První slovo závěrem

Vytoužený závěr S8 je konečně tady, napíšu sem určité zhodnocení serveru a především vývoje posledních měsíců.

Jako všichni členové našich aliancí jsem nyní šťastný tím, že spojenectví Rodiny/Eagles server vyhrálo. Důvod, proč ale obsadilo první 2 místa při stavbě Divu zde pokusím alespoň z části rozkrýt v tomto povídání.

Abych byl pokud možno objektivní, budu mluvit jen za Rodinu.

Tato aliance je na s8 poměrně specifická. Průměrný věk hráčů je téměř 35 let, většina z nich hrála své účty samostatně, jen vyjímečně v duálech a již v zimě mnozí vyjádřili své přání hrát travian naposledy. Řada lidí měla poměrně bohaté zkušenosti se stavěním Divu, což mě, notorického stavitele velmi potěšilo. Tomuto faktu jsme tedy přizpůsobili strategii. Na únorovém srazu jsme se dohodli, že budeme stavět Div spolu ve dvojici s Eagles a naplánovali si daleko dopředu detaily, které jsme celkem dodrželi.

Bylo po válce se severní částí LN, a nastal pravý čas na vybudování katovacích a především beraních armád. Jelikož jsem na travinu třetím rokem, moc dobře vím, že v závěru se po serveru potulují velké armády s katy, ale berani zoufale chybí. Vybrali jsme tedy zhruba 20 lidí, kteří měli postavit specializované army tak, abychom měli přibližně 100 k katů a 70 k beranů.

Po květnové bitce s LBL, kdy jsme si poprvé a naposledy začali první (bylo to nutné, Eagles byli opravdu pod údery celého JV), bylo plány třeba lehce upravit (mimochodem tuto válku z mého pohledu vyhrála LBL na body. Zhruba 11 smazaných vesnic ku 8, obilné smrti v hlávkách vyšly přibližně nastejno). Především Kouč měla již účet komplet připravený na Natary, ale po nájezdech válečníků z LBL bylo třeba stavět nanovo J .

V tuto dobu jsme odmítli celkem seriozní nabídku od JV, abychom zrušili spojko s Tornády a tím jim vrazili nůž do zad. Nehodlali jsme se otočit po větru a tady je asi základ našeho pozdějšího úspěchu. Pořád jsme jeli v jedné linii a neměnili spojence a nepřátele jako se to dělo jinde. Proto jsme měli asi méně nepřátel než ostatní. Což se nakonec ukázalo v době, kdy na nás začali útočit bývalí spojenci, zatímco celoroční nepřátelé vůči nám zachovali neutralitu prakticky až do konce serveru, přestože jsme spolu neuzavřeli žádnou „tajnou“ dohodu.

Základem naší strategie s Eagles byla stavba 2 divů, kdy MisaSisa měl rychle rozjet římana, nalákat na sebe první útoky, zatímco germánský Div Kouč měl vybudovat předimenzovanou infrastrukturu, která by vydržela i silné útoky na velké sklady. Oba stavitele jsme pečlivě vybírali. Vedle organizačních schopností a časové flexibility (jsou tu prakticky po celý den) jsme kladli důraz i na jejich dobré vztahy s potencionálními nepřáteli.

První zádrhel nastal při vygenerování natarky. Div Rodin byl obklopen hráči z Pevností a ali Magma. Se vzdáleností více jak 2 hodiny obchodníky od našich nejbližších lidí. Poloha Divu předurčila naše komplikace se zásobováním, které se táhly až po 80.lvl. Naopak Natarka Eagles měla polohu doslova ideální. Další překážkou v našem plánu byla dohoda za našimi zády mezi Zonem a d-s, která vlastně spustila útoky ze strany LPŽ/DRB na naše Divy, i když zpočátku pod hlavičkou OW.

Útoky chodily rovnoměrně na oba Divy a nic nám nebylo platné „nenápadné stavění“ u Kouč. Přesto měla tato věc zásadní význam na celkové vítězství. LPŽ/DRB neměli podle mého názoru přirozeného nepřítele a naše první vlna, kdy se Kouč potřebovala zbavit army a hrdiny tak nešla na JV, ale na JZ. Server rozehrál zvláštní ping-pong mezi JV a Tornády a JZ a Rodinami s Eagles. LBL s „pravou OW“ byli uprostřed a občas něco schytali z každé strany, stejně jako a1.

Jediný rozdíl byl v tom, že naše aliance armádami neplýtvaly, ale chodily v určitých vlnách. Nechtěli jsme Janisku srovnat se zemí příliš brzy, jako se to podařilo Tornádům a částečně i JV vzájemně mezi sebou. Protože jsme tušili ze strany Tornád zradu, obávali jsme se přechodu části deff LPŽ/DRB pod Tornáda. Zde ale uznávám, že druhá vlna na Janisku nedopadla tak jak měla. 2 lidi se zapomněli s útokem a některé sýpky Janisce přežily. I když jak jsme četli v jejich HZ, problémů to nadělalo víc než dost. Do závěrečných 20 lvl Divu jsme si nechaly armády na 3-4 vlny tak, abychom mohli zničit nejméně 3 Divy.

V tuto dobu přišly 2 události, které rozhodly celý server. Přišla nečekaná a nepříjemná rozmíška s Eagles, kdy oni byli přesvědčeni, že jejich Div má časový náskok, zatímco my byli utvrzeni v tom, že vpředu je náš Div, protože závěrečný nápor vydrží, zatímco jejich ne. Takže jsme se dohodli na tom, že se nedohodneme a necháme si svou deff tam, kde je. To mělo podle mne zásadní význam, protože nepřátelé těžko mohli tušit, který Div je vlastně ten hlavní a který jen maskovací,(zvlášť když jsme to nevěděli ani my) svoje armády dělili anebo vůbec do útoku nešli. Tu ze sympatií ke Kouč, jinde zase k Misovi. Do toho přišla seriozní nabídka od Alrica vyměnit jejich deff pro jeden náš Div za půjčování plánku. Přestože jsme již čekali úder od Tornád, opět jsme odmítli ze stejných důvodů jako začátkem června.

Pak přišla dlouho očekávaná HZ Zoneho, kdy potvrdil to, co si o něm štěbetali vrabci po celý s8. Hromadný útok od Tornád a Pevností vyvrcholil shozením 5 lvl Divu od Weranna. K tomuto útoku se vyjádřím jinde. S výjimkou JV po nás vystartoval celý server, včetně do té doby nenápadné ali BOSS,což jsme brali jako normální jev (až na Tornáda). Škody na skladech byly u obou Divů, ale protože germánská hráz vydržela opravdu všechno a sklady byly bohatě předimenzované, škody mimo Div byly minimální. Zůstaly pouze šrámy na duši a touha po odplatě. Po dvou dnech ale horké hlavy vychladly, Div Janisky byl třetí vlnou definitivně poničený a černou práci u Zoneho za nás udělala ali Hi!, která rozhodla, kdo tu zřejmě vyhraje. U nás by bořili také, i když asi s menší škodou než u Tornád.

Zbytek už zná každý, velká vlna šla na Nadale (na můj vkus až moc velká) a Zonemu jsme šli vrátit jeho zradu sundáním Divu. K naší radosti se Div MisiSisi dostal na vytoužené druhé místo, takže jsme mohli oslavit dvojitou výhru. Zde řeknu svůj osobní názor: kdyby mě kluci z Eagles poslechli a postavili ke konci zeď, myslím že by stovku odklepli první oni. Ale od února razím heslo: oba naše Divy jsou společné a je to výhra obou aliancí.

Na závěr uvedu pár faktů, které mě celkem překvapily.

Div Rodin podporovala jedna větší, jedna střední a dvě malé aliance.

Div Eagles dokonce jen jedna velká a jedna řekněme střední ali a jedna malá aliance.

Tyto počty jsou srovnatelné pouze u Divu Nadale a vonTalaczka. Ostatní Divy měly podporu rozhodně větší, včetně Janisky. Přestože v závěru šlo na Kouč vše, co mělo ruce, nohy a kolečka, nikdo už zásadně neprorazil.

Podceňované Rodiny s pomocí Eagles samy zničily 2 Divy a kdyby Zoneho nezlikvidovalo Hi!, šel by hlavní nápor v posledním útoku právě na něj a na Nadale zhruba o 5 armád méně.

Aliancí Tornáda je mi celkem líto, poznali jsme tu řadu výborných hráčů i lidí. Ale byli příliš ve vleku Zoneho a jeho části vedení, které chtělo vyhrát za každou cenu a na kusy roztrhalo naši dohodu ze začátku června, že kterýkoliv z našich 4 Divů bude ten vítězný. My jsme ji rozhodně chtěli dodržet a Tornáda mohla vyhrát spolu s námi. Takhle skončili s Divem na nedůstojném 10.lvl, který rozhodně neodpovídá jejich velikosti, kvalitě a zákulisním jednáním se všemi stranami na s8.

Na závěr upřímně přiznám, že tu byly aliance, které lépe útočily než my, uměly lépe bránit mezideffy, byly zdatnější v popce a měly více spojenců než jsme si dokázali zajistit .

Přesto lidi z našich aliancí dotáhli tento nekonečný letní server do výhry a za to jim patří můj DÍK.

Všem ze serveru přeji klidný život v reálu a další úspěchy v travianu, pokud se tedy nerozhodli jako já s touto závislostí skoncovat jednou pro vždy.

Prokat, stavitel ve výslužbě a poradce v travianovém důchodu

8 komentářů:

  1. Moje podstatne kratsie zhodnotenie ;)
    Rodiny/Eagles vyhrali zasluzene vdaka najlepsej priprave na stavbu divu (krasne armady na borenie konkurencie), najlepsej strategii (2 divy, keby bol len jeden tak by sme vas podstatne viac znicili) a najlepsej diplomacii (zo zaciatku stavby sme boli so zopar ludmi z OW jedini ktori vas povazovali za favoritov a zautocili).

    Takze napriek tomu ze som vam svojim utokom a planovanim sposobil asi najvacsie skody, gratulujem k jednoznacnej vyhre!

    d-s

    OdpovědětVymazat
  2. moc diky vsem. byli jste super - z pohledu radoveho neduleziteho clena ali :)

    bylo to otravne - cekat do noci aby obili prislo pred ranem, kdy je nejvetsi krize.

    bylo to napinave - kdyz nase divy najednou nebyli prvni.

    bylo to vzrusujici - kdyz uz byl 99 lvl odklepnut

    a bylo to jedno velke JOOO - kdyz jsem klikl a my vyhrali :)

    dekuji vedeni, ze moji duveru nezklamalo. neveril jsem moc ve spojeni s eagles, spise jsem veril tornadum, ale to jen z meho nezasveceneho pohledu. jak si tak ctu - mylil bych se v nich. proto jeste jeden VELKY DIK VSEM Z VEDENI!!! vim jak otravne a umorne je byt ve vedeni. hrat travian jeste nekdy, tak byc do toho zase sel s vami. nastesti jsem se rozhodl, ze chci zit skutecny zivot a ne travian, takze na nestesti se asi uz nepotkame. proto hodne stesti vsem at se dari v zivote a ve vsem!

    Martin.cz3

    OdpovědětVymazat
  3. Aj ja chcem vyjadrit respekt vedeniu, viem ake je to byt na cele aliancie a stavat div, snad aj moja defenziva a obilie pomohlo. Ked na nas prisla na 95 leveli ta hromada utokov, uz som ani neveril, ze to dobojujeme, kedze som si porovnaval populaciu v inych natarskych dedinach. Nastastie asi potriafali nespravne budovy, ked sme sa tak rychlo zotavili a dobojovali to do vitazneho konca.
    RESPEKT
    qyx, Rodina

    OdpovědětVymazat
  4. Ahojky,

    opakoval bych d-s, krom toho, že jsem Vám způsobil největší škody, to samozřejmě ne.

    Gratuluji Vám výhře, hodně štěstí především v reálném životě.

    Mějte se krásně, pápá ;)

    Leny

    OdpovědětVymazat
  5. taky chci moc moc poděkovat všem, kdo se podíleli na podpoře divu a především chci moc poděkovat a pogratulovat celému stavitelskému týmu, za jejich bezesné noci a nekonečné čekání

    Mojohn, C.N.

    OdpovědětVymazat
  6. Nemá cenu se hádat. Takže se pokusím být stručný (Bohužel se rád zozkecávám...)

    Vyhráli jste díky dokonalé přípravě armád na divy. Zběžně sem to počítal a bylo jich asi 40, možná víc. Armády, které ovšem bořily, nemyslím nějaké malé. Prostě na div jste se připravili nejlépe, proto vám náleží i gratulace k vítězství, o tom žádná.

    Dobrá strategie vám taky pomohla, s tím naddimenzováním infrastruktury jsem to chtěl taky u nás udělat, ale bohužel se nám začaly nudit lidi (aka neposílat obilí), takže sme museli co nejrychleji dělat div (a věřte nebo ne, dokonce sme čekali nějaké armády, abysme mohli lidem ukázat, že to není zbytečný).

    No a co se týče těch útoků, tak jsme vás napadli z jediného důvodu, protože by to nikdo jiný neudělal. Konec konců logy z útoků na vás jsou důkazem :-). Škoda jen, že jsme si jako nejmenší stavitelé (Nadaleho a Von talaczka ani nebereme jako divy, to je spíš jen tak pro srandu) vybrali nejsilněší stavitele. Schytali jsme od vás asi 25 vašich velkých armád a dalo by se říci, že sme je "využili nejlépe", protože sme měli největší obranu a tak jste nám mohli ze všech ničit nejméně.

    Co se týče těch sýpek, tak to bohužel nemáte pravdu, nikdy ste nám je nedokázali zásadně zničit, dokonce ani tržiště, jen jednou se vám povedlo nám zničit velkou sýpku, ale ta byla na 11.lvl, takže pár hodin ztráta :-). Vždy sme měli minimálně 110k kapacitu, čemuž se lidi po samozřejmé HZ přizpůsobili a opět nám nic neumřelo. No a jak sem psal, tak HZ sme posílali asi více, než ostatní, ale tak mělo to jediný výsledek a to naprosté minimum mrtvých jednotek vlivem hladu (5 tisíc mrtvých pro nás bylo vážně hodně). Koukněte se na náš vývoj natarky, tam uvidíte, že nekecám.

    No a v poslední řadě bych vás chtěl upozornit, že pouze to, že máte jednotky od třeba 100 hráčů nic neznamená, důležité je, jak sou ti hráči velcí. A jelikož jen Eagles a Orli sou větší, než všechny aliance, co nás podporovali, tak vážně pochybuju, že s těma řečma o málu, co vás podporovalo je pravda. Ale tak když ukážete rozumný výpis z obilátoru, tak se rád opravím.

    Neberte to jako nějaký hádky, já jen mám rád pravdu, protože na tu vám nemůže nikdo nic říct. Naše natarka je všem ohalená, takže každý může vidět, co se dělo, co jsme měli a koho jsme měli. Zoneho myslím taky poskytl nějaké poslední statistiky. Ale vážně nemám rád, když si napíšete plno polopravd, kterým neinformovaný člověk může jen věřit. Vyhráli jste, tak si vás bude každej pročítat, proto mě to tak vadí. Nebuďte jak politici, protože ty nakonec nikdo nemá rád...

    Vikec

    PS: Trochu mě mrzí, že si každý myslí, že OW rozhodovala o tom, kam poslat naše armády a tak. Pravda je, že OW byli naši spojenci Pomáhali jsme si navzájem, takže žádná vaše "diktatura" od d-sa, ale jednoduchá spolupráce.

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj fšem,chci poděkovat stavitelum a všem ve vedení,je pravda,čím malo víš,je prostě dobrý a to bylo včera dotaz na Bosorku proč není odkaz na suroviny,mi bylo sděleno,už není třeba jede se na 100,a to mi bylo sakra divně,zažil jsem server,kdy náš DS přešel při 99lvl pod nepřátelskou allianci,byl to server9cz a to bylo dost hnusný,Zone ještě vypadal skoro jako normal proti tomu co se nám stalo,ale to je pryč,teď sem členem opravdu vítězáku a za to jsem vám všem vděčný a hlavně i mímu zástupu hráči hufnagel a všem dalším,kteří mě zastupovali VIVAT CHAMPIONS :)))))))
    exakta

    OdpovědětVymazat
  8. jjjoo zapoměl jsem na ten sraz asi dorazím,ale nevim jak a kdy
    exakta :DDD

    OdpovědětVymazat